Elektromos redőny, okosredőny, okosotthon

Vajon mikor indokolt az elektromos redőny választása? Hiszen azért egy redőnyt a leglustább ember is fel tud húzni – mondják sokan.

Nos, léteznek olyan építészeti megoldások, egyedi, pl. nagyon magasra épített ablakkonstrukciók, amikor a redőnybe épített elektromotor a legötletesebb megoldás. De idősek otthonába is jó döntés lehet egy ilyen típust választani.

Azonban az elektromos redőnyre mindenképpen szükségünk van, ha okosotthont szeretnénk kialakítani. Az okosotthonok lényege az eszközök komputerizált összehangolása. Ennek legnagyobb előnye pedig a tudatos energiatakarékosság. Gondoljunk csak bele, hogy az egyébként is hő- és hangszigetelő redőnyt belekalkulálunk egy olyan rendszerbe, ahol a hűtés és a fűtés nem csak hogy igazodik az időjáráshoz, de ezt a lehető leggazdaságosabb energiafelhasználásra beállítva teszi.

Azonban, ha egyelőre még csak álmodozunk is egy ilyen otthonról, szerencsére nem kell azonnal döntést hoznunk. Az egyszerű műanyag redőny és az alumínium társaik is könnyedén motorizálhatóak utólag. Ennek a feltétele csak az, hogy a lamellák oldalirányú elcsúszása arriterezéssel akadályozva legyen.