Hogyan előzzük meg a dugulást?

Otthonunk vízvezetékei bizony egy kis oda figyelést igényelnek. Hogyan előzzük meg a bajt?

A vízvezetékrendszer egyik legnagyobb ellensége a vízkő. A vízkő csökkenti a cső vízátengedő képességét, hiszen annak belső peremére rakódik. De nem csak ez a probléma, hanem az is, hogy a többi szennyeződés is könnyebben rakódik le rá. A vízkövesedés megelőzése tehát már fél siker.

Épp emiatt érdemes havi rendszerességgel, vagy kéthavonta egy kis ecettel, majd forró vízzel átmosni a lefolyóinkat. Vannak, akik a szódabikarbónára esküsznek, míg mások csak a bolti vízkőoldókban bíznak. Előbbiek kevésbé károsak a környezetünkre, azonban bármelyiket is használjuk, a csőrendszer karbantartásáért már sokat tettünk.

A másik gond a nehezebben feloldódó zsíros szennyeződések problémája. A konyhai mosogatót és a szappan miatt a fürdőszobát, mosdót érinti. Persze a WC esetében is érdemes alkalmanként egy erre koncentráló tisztítást végezni. Ezek ellen a szennyeződések ellen az egyszerű forró víz a jó megoldás, de alkalmanként használhatunk trisót is, melyet szintén forró vízzel öblítünk le. Ha kérdése merül fel a témával kapcsolatban, esetleg bizonyos szerekben bizonytalan, akkor hívjon vízvezetékszerelőt.

Photo by pan xiaozhen on Unsplash