Te jól tudod? Ez a bőrápoló termékek használatának helyes sorrendje

Számít az, hogy milyen sorrendben alkalmazzuk a különböző bőrápolási termékeket?

A bőrgyógyászok elmondása szerint a bőrápolási termékek alkalmazásának helyes sorrendje elősegíti, hogy a bőr minden termék előnyeit élvezhesse. Mivel a bőr egyik legfőbb feladata az, hogy a szervezetünkön kívül tartson mindent, a kozmetikumok hatóanyagainak csupán nagyon kis hányada tud bejutni, hogy ott kifejtse hatását. Azonban, ha megtartjuk a helyes sorrendet, azzal támogatjuk, hogy minden termék a lehető leghatékonyabban tudja kifejteni jótékony hatását. Minden arcbőr más és más, így egy sminktanácsadás keretein belül erről is javasolt beszélned és kikérni a szakértő véleményét!

Mi is a helyes sorrend? Útmutató lépésről-lépésre:

Egy szuper egyszerű szabály szerint alkalmazzuk először a legkönnyebb állagút, majd az egyre erősebbeket, vagy először a folyékonyabbakat, majd a sűrűbb olajokat. Általánosságban gondolkozzunk így, azonban figyeljünk arra is, hogy elsőként azokat a termékeket használjuk, melyeknek hatóanyagait be akarjuk juttatni a bőrbe (pl. antioxidáns szérumok), majd fejezzük be a kezelést azokkal a termékekkel, melyeknek a bőr felső rétegeibe kell bejutni (pl. bőrpuhító, hidratáló hatóanyagok).

A reggeli arcápolási rutin helyes sorrendje

A reggeli rutin a nap- és egyéb káros környezeti hatások elleni védelemről szól, tehát a hámlasztó termékeket és a retinol kezelést hagyjuk meg estére.

ELSŐ LÉPÉS: TISZTÍTÁS

Mossuk meg arcunkat kellemesen meleg vízzel, ha szükséges, használjunk bőrtípusunknak megfelelő gyengéd arclemosó terméket.

MÁSODIK LÉPÉS: TONIZÁLÁS

A legtöbb ember szereti kihagyni ezt a lépést, mert attól tart, hogy a tonik irritálná a bőrét. Szerencsére ez ma már nem így van. Az újgenerációs tonikok számos jótékony hatást fejtenek ki a bőrre, mint például segítenek bejuttatni a bőrbe a B vitamin származékokat, illetve, hogy visszaállítsák a bőr természetes ph-ját. Fontos azonban megjegyezni, hogy a különböző típusú tonikok más és más bőrproblémára valók, ezért körültekintően kell megválasztani a számunkra megfelelőt.

 HARMADIK LÉPÉS: ANTIOXIDÁNS SZÉRUM

A szérumok szuperkoncentrált, tápanyagban gazdag termékek, melyek specifikus problémákat kezelnek, ezért fontos, hogy hatóanyagai a lehető legjobban be tudjanak jutni a bőr mélyébe. A piacon ma már számos szérum áll rendelkezésünkre, de a reggeli rutinoz a bőrgyógyászok és kozmetikusok antioxidáns szérumot ajánlanak, melyek számos előnnyel járnak: a bőr gyulladásának megszűntetésétől a káros UV-sugárzás és egyéb környezeti hatások által okozott károsodás elleni védelemig.

NEGYEDIK LÉPÉS: SZEMKÖRNYÉK ÁPOLÓ

A szakemberek szerint a 20-as éveinktől kezdve kellene szemkörnyék-ápoló terméket használnunk legalább minden este, azonban a még jobb eredmény elérésének érdekében a reggeli rutin részévé is válhat egy fényvédővel ellátott szemkrém használata. Ezzel támogatjuk a szemhéjak bőrének egészségét, így azok később sem fognak gyorsan veszíteni rugalmasságukból.

ÖTÖDIK LÉPÉS: PATTANÁSOK KEZELÉSE

A pattanások helyszíni kezelésének, szérumoknak vagy vényköteles termékek hatóanyagainak a lehető legjobban be kell jutniuk a bőrbe, hogy jótékony hatásukat teljes mértékben kifejthessék.

Mivel az akne kezelési termékek hatóanyagukban különböznek, ellenőrizzük a termék csomagolását, vagy forduljunk bőrgyógyászhoz a számunkra megfelelő termék kiválasztásához. Figyeljünk oda arra is, hogy ezek a termékek száríthatják a bőrt, ezért csak ott alkalmazzuk őket, ahol valóban szükségesek.

HATODIK LÉPÉS: HIDRATÁLÁS

Fontos lépés a hidratálás, még azoknak sem lenne szabad elhagyni azt, akiknek zsíros a bőre. A legtöbb szakértő azt javasolja, hogy akkor alkalmazzuk a hidratálót, amíg a bőr még nedves, így a hatóanyagok jobban be tudnak jutni a bőrbe és több nedvességet zár be abba.

Amennyiben helyszíni akne kezelést alkalmaztunk, érdemes azokon a területeken kihagyni a hidratálót, hogy a különböző termékek hatóanyagai ne akadályozzák egymást.

HETEDIK LÉPÉS: FÉNYVÉDELEM

Az utolsó lépés a reggeli bőrápolási rutinban a fényvédelem. Ez így akkor helytálló, ha fizikai, avagy ásványi fényvédőt használunk, amely az UV-sugárzás fizikai blokkolásával működik. Ez a lépés kicsit trükkösebb, ha kémiai hatású fényvédőt használunk, mivel a hidratáló termékkel együtt alkalmazva akadályozzák egymás működését. Ebben az esetben érdemes olyan kémiai fényvédőt használni, amely hidratáló hatással is rendelkezik.

Az esti arcápolási rutin helyes sorrendje

Mivel bőrünk az éjszaka folyamán természetesen regenerálja magát, az esti rutin folyamán azt kell megadnunk neki, ami ezt a folyamatot segíti. Hogy a lehető legjobb hatást elérjük, fontos, hogy a termékeket itt is a megfelelő sorrendet betartva alkalmazzuk:

ELSŐ LÉPÉS: TISZTÍTÁS

Ahhoz, hogy megszabaduljunk a napi szennyeződésektől, az olajtól és a sminktől, egyes szakemberek azt javasolják, hogy először a sminklemosóval távolítsuk el a sminket, majd bőrtípusunknak megfelelő gyengéd arctisztító termékkel mossuk meg arcunkat.

TIPP: Ha fizikai exfoliantot használunk, mint például egy arcradír, akkor használjuk az arctisztító termék helyett, a smink eltávolítása után.

MÁSODIK LÉPÉS: TONIZÁLÁS, ESSENCES AND BOOSTERS

Tonizáljunk ugyanúgy, mint a reggeli rutin során.

HARMADIK LÉPÉS: SZEMKÖRNYÉK ÁPOLÓ

A sötét karikák és szarkalábak mérséklése mellett ezek a termékek megvédik a szemkörnyék érzékeny bőrét a többi kozmetikai termék összetevőitől is, melyek irritálhatják azt.

NEGYEDIK LÉPÉS: SZÉRUMOK, KRÉMEK

Testünk többi részéhez hasonlóan alvás közben a bőrünk is megújul, ezért a leginkább célzott bőrápoló kezelések – mint például a vényköteles szerek (tretinoin, akne és rozacea krémek), retinol krémek, exfoliatív kezelések (hámlasztók és maszkok) és anti-aging szérumok (peptidekkel és egyéb biológiailag aktív összetevőkkel) jobban kiejtik hatásukat az éjszaka folyamán.

Mivel a túl sok összetevő növeli az irritáció kockázatát érdemes mindig a bőrünk pillanatnyi állapotának megfelelő szérumot választani ahelyett, hogy minden elérhető hatóanyagot felvinnénk.

Segítségképpen pár szempont:

  • Válasszunk a vényköteles gyógyszerek (akne vagy rosacea) VAGY exfoliatív kezelések (például az AHA / BHA párnák, hámlasztók vagy méregtelenítő maszkok) között. Ha mindkettőt ugyanazon az éjszakán használjuk, az jelentősen megnöveli a bőr irritáció kockázatát.
  • Ne használjunk retinol tartalmú krémet exfoliatív kezeléssel együtt.
  • Exfoliatív kezelések: használjuk alkalmanként, 1-3 alkalommal egy héten.
  • Méregtelenítő/Agyag maszkok: A legtöbb ember számára hetente egyszer elegendő a használata.

ÖTÖDIK LÉPÉS: NYUGATÓ MASZK VAGY OLAJ

Ha bőrünk száraz, érzékeny, érdemes az előző lépéseket követően bőrnyugtató maszkkal vagy olajjal kényeztetni arcunkat. Ezek a termékek általában gyengédek, bármikor használhatóak, mikor bőrünknek szüksége van rá.

HATODIK LÉPÉS: HIDRATÁLÓ VAGY ÉJJELI KRÉM

Vannak, akik ugyanazt a hidratáló krémet használják éjjel is, mint nappal. Érdemes azonban tudni, hogy az éjjeli hidratáló krémek a nappalinál vastagabb textúrájúak, jóval lassabban szívódnak be, valamint védőréteget képeznek, amely megakadályozza, hogy a víz elpárologjon alvás közben.

 Az időzítés is számít

Az alkalmazás sorrendjén kívül érdemes azt is figyelembe venni, hogy bőrünknek mennyi időre van szüksége ahhoz, hogy a hatóanyagok felszívódjanak. Ismerjük meg bőrünket, találjuk meg azokat a termékeket, amelyek a számunkra a legjobbak. Ehhez, ha kell, kérjünk szakembertől segítséget.